De behandeling

Onderwerpen:

De eerste keer dat u bij mij komt vraag ik u naar uw klacht(en) en waar u voor behandeld wilt worden. Vervolgens worden u daarover vragen gesteld, maar ook over andere (gezondheid) zaken die u in eerste instantie mogelijk niet relateert aan uw klacht.

Diagnostiek

Na het gesprek wordt uw tong bekeken en uw pols gevoeld. Dit wordt gedaan om naast uw eigen verstrekte informatie veel te weten te komen over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

pols

Op basis van alle informatie stel ik een (voorlopige) diagnose. Dit is geen diagnose zoals u gewend bent binnen de Westerse geneeswijzen, omdat de Oosterse geneeswijze e.e.a. relateert aan energieniveaus en een andere terminologie/ uitdrukkingsvorm hanteert. Wanneer u bijvoorbeeld komt met klachten aan uw elleboog of schouder kan het zijn dat de dikke darm energie verstoord is. Dat wil niet zeggen dat uw dikke darm ziek is. De energie die verbonden is aan de dikke darm is dan echter verstoord. Deze verstoring kan zich echter ook ergens anders in het lichaam manifesteren.

Ieder persoon wordt beschouwd als een uniek individu, dus verschillend van een ander. Daardoor kan het voorkomen dat bij mensen met dezelfde symptomen de oorzaak van ziekte verschillend is. En daarmee dan dus ook de behandeling.

Acupunctuur richt zich dus niet op symptomen, maar op de uit balans geraakte gezondheid van het individu.

Op basis van de diagnose kan de behandeling plaatsvinden. Dit gebeurt met zeer fijne flinterdunne steriel gemaakte naaldjes. Deze naalden zijn niet te vergelijken met naalden die gebruikt worden bij de westerse geneeswijzen. Door die naalden moet namelijk veelal stoffen ingespoten worden of weefsel weggehaald worden en zijn dus veel dikker dan de acupunctuur naalden. Bij acupunctuur wordt dus niets in het lichaam gespoten.

Acupunctuur-Nier-meridiaan-300x225

Doet het pijn?

Omdat de naalden zo dun zijn, is het grootste aantal punten vrijwel pijnloos aan te prikken. Geeft het bij het aanprikken wel een pijnprikkel dan is dat kortdurend en trekt dit gevoel binnen enkele seconden weg. De kans is echter groter dat u helemaal niets voelt.

De behandeling op zich duurt ongeveer 20 minuten, waarbij u op een behandeltafel ligt.

Soms wordt er (daarnaast) ook gebruik gemaakt van moxa of guasha. En soms worden er ook voedings- of leefstijladviezen gegeven.

Van belang is te beseffen dat bepaalde aandoeningen waarbij al anatomische veranderingen in het lichaam zijn opgetreden niet met acupunctuur te genezen zijn. Verbetering in functioneren en pijnverlichting kan een behandeling met acupunctuur wel teweeg brengen.

Wat is Moxa?

moxa

Moxa is een andere naam voor bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energie stroom stimuleren. Moxa wordt met name gebruikt op plaatsen waar de energiestroom heel zwak is. Stimulatie met behulp van naalden is dan vaak niet voldoende. Maar ook in die gevallen waar bepaalde punten juist erg gevoelig zijn of als er punten zijn die niet geprikt kunnen of mogen worden, biedt moxeren uitkomst. Tegenwoordig bestaat er ook reukloze moxa.

Er is nog een heel belangrijke reden om moxa-behandelingen te starten: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

Wat is Guasha

Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigt en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze guasha olie bestaat namelijk uit diverse chinese kruiden.

 imagesE28LXZBZ

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te "schrapen". De schraper is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen "bloeduitstortingen" (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Reacties op een behandeling

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom, soms moe. Tijdens de behandeling kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.

 De reacties na de behandeling kunnen verschillend zijn. Er kan sprake zijn van een langzame verbetering. Echter er kan ook gedurende korte tijd verergering van de klachten optreden, waarna een opvallende verbetering plaatsvindt.

Hoe vaak en hoe lang iemand onder behandeling van een acupuncturist is, is afhankelijk van de klachten en bij wie deze klachten zich manifesteren. Acupunctuur werd van oudsher ingezet om ziekte te voorkomen, dus uit preventief oogpunt. De polsdiagnostiek kan namelijk dusdanige informatie verschaffen lang voordat zich klachten manifesteren. Het is daarom dan ook raadzaam in ieder geval 2 keer per jaar voor controle langs te komen.

Acupunctuur en het verschil met Dry Needling

Dry needling is een effectieve techniek voor de behandeling van spierpijnen en dysfunctie. (niet goed functioneren). De aanpak is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes. Er worden naalden in een verkrampte spier geprikt en er treedt dan een neurologisch effect op.

Dry needling behandeling leidt tot een voelbare daling van de spierspanning, een verbeterde beweeglijkheid, een vergrote doorbloeding en vaak een directe pijnvermindering. Spieren met pijnlijke "spierknopen", die bij testen vooraf verminderde kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen tonen, reageren met een waarneembare verbetering direct na een dry needling behandeling. De geïrriteerde plek in het spierweefsel wordt een Trigger point genoemd. Deze plek is pijnlijk wanneer erop wordt gedrukt en kan de uitstralingspijn veroorzaken. Trigger points worden vaak gezien bij zowel acute als bij chronische  klachten. Vooral bij chronische klachten worden ze ook vaak over het hoofd gezien."

Trigger Point dry needling is dus gèèn acupunctuur.

Hoewel bij triggerpoint dry needling gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden is de behandeling zelf op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

imagesHVG9NSC1

Trigger point dry needling is gèèn behandeling op zich, maar een behandeltechniek.  Deze techniek wordt vaak toegepast bij een fysiotherapeutische behandeling. Het is dan gericht op het laten verdwijnen van klachten. Maar daarmee is de kans op herhaling vaak niet verdwenen. Daarvoor is meer nodig dan alleen het aanprikken van Trigger points. Acupunctuur is daarom meer gericht op de achterliggende verstoring in de energiebalans en dus niet (alleen) op de klacht.